Odlike vodje, ki mu ljudje sledijo

Odlike vodje, ki mu ljudje sledijo

23.3.2020

Vodje se dandanes soočajo s čedalje več težavami. Vedno več zaposlenih izgublja zaupanje v vodstvo in posledično v njih same. Ni več dovolj doseganje ciljev, pomembno je tudi, kako pridobiti zaupanje in pripadnost zaposlenih, da se bodo še naprej z veseljem trudili in dosegali te cilje. Prav zato je dandanes ključno, da so vodje ljudje, ki imajo določene odlike in ki znajo ceniti svoje zaposlene ter jim to tudi pokazati. Poglejmo si nekaj odlik, ki bi jih moral imeti pravi vodja:

POŠTENOST IN ISKRENOST: Poštenost in iskrenost gresta z roko v roki. Zaposleni takoj opazijo, ko vodja ni iskren in hitro izgubijo zaupanje vanj.

ZAUPANJE: Pri zaupanju velja pregovor kar daš, to dobiš. Le vodje, ki zaupajo svojim zaposlenim, lahko pričakujejo, da bodo le-ti zaupali njim.

NAVDIHOVANJE: Odlični vodje so zgled svojim zaposlenim in jih s svojim ravnanjem navdihujejo.

PREDANOST: Vodje, ki so predani svojemu delu in svojim zaposlenim, prenašajo to predanost tudi na druge.

KOMUNIKACIJA: Komunikacija je temelj odličnega vodenja, pravi vodja ne le posluša svoje zaposlene, ampak jih tudi opazuje, le tako jih lahko najbolje spozna. Bolj kot govorjenje ceni poslušanje.

SPREJEMANJE ODLOČITEV: Vodja je lahko nekdo, ki kdaj sprejme tudi težko odločitev, a vedno ima v mislih cilj in vizijo podjetja ter zaposlene, za katere je odgovoren.

ODGOVORNOST: Le nekdo, ki sprejme odgovornost in se postavi pred svoje zaposlene ob pojavi napake, je lahko dober vodja.

DELEGIRANJE: Pravi vodja ceni svoj čas in svoje zaposlene, zato opravila, ki mu ne gredo najbolj od rok, delegira zaposlenim in jim tako omogoči, da se dokažejo ter napredujejo.

USTVARJALNOST: Včasih se kakšen izziv zdi nerešljiv, tu odličnemu vodji pomaga ustvarjalnost, da zmore razmišljati izven okvirjev in najti dobro rešitev.

EMPATIJA: Vodja vodi ljudi, zato je pomembno, da jih razume in zna sočustvovati z njimi, saj lahko le tako spozna, kaj je njihov pravi potencial.

ČUSTVENA INTELIGENCA: Vsi se kdaj razjezimo, to je v človeški naravi, čustveno zrela oseba zna obvladovati svoja čustva in jih nadzoruje, da je ne prevzamejo.

PONIŽNOST: Dober vodja ve, da uspeha ni dosegel sam, ampak s pomočjo svojih zaposlenih, zato jih ceni in ob uspehu tudi nadgradi.

VIZIJA: To je morda ena najpomembnejših odlik pravega vodje. Ljudje sledijo vodji, ki ve, kam gre, ki je usmerjen v prihodnost, ima jasno določeno vizijo in podrobno začrtane cilje, ki vodijo do nje.

 

Kot pravi moj slogan, ki mu skušam slediti pri izpolnjevanju svojega poslanstva:

A LEADER IS ONE WHO KNOWS THE WAY, GOES THE WAY, AND SHOWS THE WAY.

(John C. Maxwell)