Kako vzbuditi in ohraniti zaupanje zaposlenih

Kako vzbuditi in ohraniti zaupanje zaposlenih

14.4.2020

Najboljši vodje so tisti, ki jim zaposleni zaupajo in sledijo. Lahko imate vse atribute pravega vodje, vizijo, jasno začrtan cilj, ste dosledni in inovativni, a če vam ljudje ne zaupajo, te vizije ne boste nikoli uspeli uresničiti. Vodje, ki jim ljudje zaupajo, uspejo zadržati odlične zaposlene, ohraniti dobro delovno vzdušje in imajo zveste zaposlene. Zaupanje je težko pridobiti, saj ga je skoraj nemogoče dobiti nazaj, ko je enkrat izgubljeno. Da nikoli ne boste izgubili zaupanja svojih zaposlenih, se je potrebno dosledno držati naslednjih vodil:

ZAUPANJE JE POTREBNO PRIDOBITI

Ena največjih napak vodij je, da mislijo, da zaupanje pride z nazivom. Zaupanje si mora vsak vodja prislužiti, za kar je potrebnega kar precej časa. Ljudje vam zaupajo, če verjamejo v vaše vodstvene sposobnosti, če ste dosledni in pošteni ter predani svojemu delu in svoji ekipi.

ZAUPANJE JE VEDNO VZAJEMNO

Kot je rekel Ernest Hemingway: “Najboljši način, kako ugotovite, ali nekomu lahko zaupate, je, da mu enostavno zaupate.” Če hočete, da vam zaposleni zaupajo, najprej vi zaupajte njim. Naložite jim nalogo, tudi če je enostavna, in pustite, da jo opravijo sami. Če zaposleni menijo, da jim dovolj zaupate, da sami opravijo nalogo, vam bodo še sami začeli zaupati.

BODITE JASNI

V svoji komunikaciji bodite jasni in odkriti. Delite z zaposlenimi svoje cilje in ideje. Delo poteka veliko hitreje, ko so vsi na tekočem z informacijami.

BODITE DOSLEDNI

Zaupanje zaposlenih si lahko pridobite le s časom, zato je potrebno, da ste ves čas dosledni in izpolnite dane obljube. Pokažite jim, da pri vodenju upoštevate in sledite vrednotam podjetja.

BODITE POŠTENI IN ODKRITI

Tudi ko je hudo, povejte po resnici in ne le tega, kar mislite, da zaposleni hočejo slišati. Zaposlenim povejte, kar morajo vedeti,  opirajte se na  dejstva, a pri tem upoštevajte njihova čustva. 

POVEŽITE SE S SVOJIMI ZAPOSLENIMI

Spoznajte svoje zaposlene, njihova življenja, če jih boste iskreno hoteli spoznati, se vam bodo prej odprli in vam tudi prej zaupali.

NAJ BODO VAŠI ZAPOSLENI SOODLOČEVALCI V DOLOČENIH ODLOČITVAH

Seveda imate kot vodja veliko pomembnih odločitev, ki jih morate sprejeti sami, a kljub temu bi lahko v nekaterih svojih odločitvah vključili svoje zaposlene. Ti se bodo počutili cenjeni in vključeni ter vam bodo lažje zaupali.

 

ZAUPANJA VREDEN VODJA:

 JE SAMOZAVESTEN

POČNE, KAR GOVORI

JE PRIJAZEN IN VŠEČEN

PODPIRA SVOJE ZAPOSLENE, TUDI KO NAREDIJO KAJ NAROBE