Spopadanje s stresom na delovnem mestu

Spopadanje s stresom na delovnem mestu

18.3.2020

Vsaka služba je stresna, tudi če počnete nekaj, v čemer uživate. Na delu se pojavi veliko pritiskov, kot so roki ali neprijetna opravila, a kratkoročen stres ni nekaj slabega, še več, lahko vas spodbudi, da delo opravite še boljše, še hitrejše in še bolj učinkovito. Težava se pojavi, če je stres prisoten ves čas. Dolgotrajen stres je lahko škodljiv tako za fizično kot tudi psihično stanje.

Med vzroki za dolgotrajen stres na delovnem mestu se pogosto pojavljajo nizke plače, preobsežne delovne naloge, premalo priložnosti za razvoj in napredek, nejasna pričakovanja od vodje,…

K sreči lahko tudi sami naredimo nekaj, da preprečimo ali pa vsaj zmanjšamo stres na delovnem mestu:

ZAPIŠITE SI, KAJ VAS SPRAVLJA V STRES: Zapišite si situacije, ki vas spravijo v stres, in kako ste se nanje odzvali. To vam pomaga pri identificiranju povzročiteljev stresa, da se jim v bodoče lažje izognete.

S FIZIČNO AKTIVNOSTJO PREMAGAJTE STRES: Namesto spopadanja s stresom s prenajedanjem ali pitjem alkohola razvijte dobre navade in napadite stres s fizično aktivnostjo. Stres se bo omilil, vi pa boste ponosni nase, da ste naredili nekaj za svoje telo.

POSKRBITE, DA SPITE DOVOLJ: Tudi kvaliteten spanec pomaga pri stresu, ne samo, da ga omili, še prepreči ga lahko, saj se lahko dobro naspani bolje spopadete z delovnimi izzivi.

USTVARITE SI MEJE: Mogoče ste pod stresom, ker menite, da morate biti dosegljivi 24 ur na dan. Poskusite ločiti delo od zasebnosti in ne glejte mailov ter se ne oglašajte na službeni telefon, če je to mogoče.

VZEMITE SI ČAS ZA POLNJENJE BATERIJ: Vzemite si čas, da se popolnoma odklopite in ne mislite na delo. Posvetite se svojim bližnjim ali hobijem, tako boste dobili več energije in boste lahko opravljali delo po svojih najboljših zmožnostih.

POGOVORITE SE Z VODJO: Določene povzročitelje stresa lahko odpravite sami, ki jih enkrat prepoznate in se naučite nanje ustrezno odzvati, nekateri povzročitelji pa so odvisni od drugih, recimo nejasna pričakovanja od vodje, pomanjkanje sredstev za izvedbo določene naloge, podpora sodelavcev ali vodje,… Pogovorite se z vodjo, kaj lahko skupaj naredita za zmanjšanje teh povzročiteljev stresa, da boste lahko svoje delo kar najbolje opravljali.

Kot vidite, obstaja kar nekaj predlogov, ki vam pomagajo pri zmanjšanju stresa. Stres pa nima samo zunanjih povzročiteljev, ampak tudi notranje. Velikokrat si sami povzročamo stres, ko nas preveč skrbi po nepotrebnem, ko menimo, da nečesa ne zmoremo, ko si ne zaupamo dovolj. Potrebno se je zavedati, da smo zmožni marsičesa in da smo velikokrat sebi največja ovira. Namesto NE GRE recite ZMOREM!